luni, 20 februarie 2012

TEHNOLOGIA DE CULTURA A CORIANDRULUI


                            


         Coriandrul este o planta anuala care se cultiva pentru fructele sala aromate, al caror continut in ulei volatil variaza in functie de soi, zona de cultura, conditii pedoclimatice etc, intre 0,15 si 2,10 ml/100g.

                1. Soiul cultivat
       In prezent in tara noastra se cultiva soiul Sandra, care se caracterizeaza printr-o uniformitate mare a plantelor, comportare buna fata de boli, rezistenta mai mare la cadere, scuturare si spargere a fructelor.In anul 2000 a fost omologat soiul Omagiu care este mai precoce cu 5 zile.
                
                  2. Ampasarea culturii
    Se recomanda solurile adanci, bogate in substante hranitoare si curate de buruieni.
   Se vor evita solurile grele, argiloase si umede care formeaza crusta dupa ploi.
  Cele mai bune plante premergatoare pentru coriandru sunt: cerealele de toamna, borceagul, leguminoasele ,porumbul pentru boabe si siloz, plante perene de nutret.Se recomanda evitarea ca premergatoare a florii soarelui, a sfeclei de zahar si a ierbii de Sudan. Va reveni pe aceeasi sola dupa 4-5 ani.

                    3. Folosirea ingrasamintelor
          Ingrasamintele cu fosfor sunt eficace in doza de 40-50 kg/has.a., administrate toamna ca ingrasamant de baza.4
        Ingrasamintele cu azot aplicate in doze de 50-70 kg/ha s.a.contribuie la sporirea productiei si se aplica primavara cat mai devreme.
    Ingrasamintele cu potasiu se aplica in doze de 30-35 kg/ha toamna odata cu ingrasamintele cu fosfor.

                        4. Lucrarile solului
           Dupa recoltarea plantei premergatoare, se efectueaza aratura la adancimea de 22-25 cm cu plugul in agregat cu grapa stelata.
        Primavara de indata ce pamantul s-a zvantat, terenul se niveleaza si se grapeaza.
    Cea mai buna pregatire a patului germinativ se realizeaza cu combinatorul la 4-5 cm adancime.
                         5. Semanatul
      Coriandrul se seamana cu semanatorile SUP,primavara, in prima urgenta.Se va folosi numai samanta certificata, in cantitate de 16-18 kg/ha,in randuri distantate la 25 cm, realizandu-se o densitate la rasarire de 350-400 plante/mp.Adancimea de semanat este de 3-5 cm.



                          6. Lucrarile de intretinere
     Combaterea chimica a buruienilor se face cu ajutorul erbicidelor, astfel:
-         inainte de semanat se aplica Triflurex-4l/ha incorporat imediat in sol
-         inainte de rasarirea plantelor se recomanda efectuarea tratamentelor cu Afalon-2kg/ha sau Prometrex-4kg/ha precum si sare DMA 6L/HA.
-         In vegetatie se recomanda unul din erbicidele: Furore-2l/ha,Fusilade-2l/ha sau Gallant-2l/ha.
-          
-                             7. Boli, daunatori si combaterea acestora
-              La coriandru este frecfenta brunificarea inflorescentelor si innegrirea fructelor, care produc pagube importante.Masurile de prevenire constau in folosirea de samanta neinfectata, respectarea asolamentului si igiena culturala.
-          Se recomanda tratarea chimica cu Tiradin-4kg/tona de samanta sau Tiramet-3kg/tona.
-          Dintre daunatori, cel mai periculos este viespea coriandrului,pentru combaterea caruia se recomanda efectuarea a doua tratamente:- primul la inceputul infloritului
-         iar al doilea la inflorirea in masa utilizandu-se unul din urmatoarele produse:- Decis-0,05%, Fastac-0,02%, Karate-0,02%etc.
                            8. Recoltarea
      Deoarece inflorescentele sunt de ordin diferit, iar fructele nu ajung la maturitate in acelasi timp, pentru a se reduce pierderile prin scuturare, recoltarea se face cand 50-75% din fructe sunt mature, fiind colorate in galben-brun.
   Recoltarea se face dimineata pe roua, sau chiar noaptea, pentru a diminua pierderile prin scuturare. Dupa recoltare, fructele se conditioneaza la selector, apoi se intind in srtaturi subtiri la soare pentru a se usca. Productia medie ce se poate obtine este de 1000-1500 kg/ha.


Un comentariu:

  1. Daca nu am selector si nici unde sa le intind ptr.o uscare naturala,cum procedez ??

    RăspundețiȘtergere