luni, 20 februarie 2012

TEHNOLOGIA DE CULTURA A LUCERNEI


                                 

               
                            1. Zonarea culturii si a soiurilor

              Lucerna se caracterizeaza prin putere mare de acomodare la conditii ecologice variabile.Productiile cele mai mari se obtin in zone temperate, pe soluri profunde, bine drenate si aprovizionate in elemente nutritive.
          Sunt extinse in cultura soiurile : Triumf, Adonis, Selena, Topaz, Sigma si        Magnat.

                           2. Amplasarea culturii

            Lucerna se seamana dupa culturi care elibereaza terenul de preferinta pana la mijlocul toamnei si care lasa solul de resturi vegetale.
       Sunt considerate bune premergatoare pentru lucerna plantele anuale furajere, cerealele de toamna, cartofii timpurii, mazarea, cat si alte culturi anuale, care elibereaza terenul pana la mijlocul toamnei.
        Cand lucerna se seamana la inceputul toamnei, premergatoarele cele mai bune  sunt culturile anuale furajere , care elibereaza terenul pana la sfarsitul verii, cerealele de toamna si de primavara, cartofii timpurii.
        Amlasarea lucernei dupa prasitoare tarzii nu este indicata.
        Lucerna poate sa revina pe acelasi teren dupa un interval egal cu timpul ei de   cultura.

                              


  3. Aplicarea ingrasamintelor si amendamentelor

         Gunoiul de grajd administrat plantelor premergatoare este bine valorificat de catre  lucerna. Doza optima este de 30-40t/ha in cultura neirigata si 60-80 t/ha in regim irigat.
         Fosforul. Lucerna este foarte exigenta fata de aprovizionarea solului cu fosfor mobil. In lipsa datelor de cartare agrochimica, in raport de tipul de sol si de fertilizarea plantei premergatoare sunt recomandate urmatoarele doze orientative:
       In cultura irigata:
          -80-100 kgP2O5/ha
      In cultura neirigata:
          - 60-80 kg P2O5 /ha.
           Azotul. Lucerna semanata in cultura pura valorifica eficient ingrasamintele azotate numai pe solurile slab aprovizionate cu materie organica.
       In general ingrasamintele azotate sunt necesare cand lucerna se cultiva in amestec cu graminee perene. In acest caz ,in anul 1 de vegetatie se aplica intre 40-60 kg N/ha in cultura neirigata si de 70-90 kg N/ha in cultura irigata.


    In anii urmatori de vegetatie, sunt indicate doze de 70-80kg N/ha in regim neirigat
 si 80-100kg N/ha in regim irigat.
            Potasiul- este necesar numai pe soluri care contin mai putin de 16 mg potasiu
 mobil/100g sol. In lipsa datelor de cartare agrochimica, se aplica annual 70-80kg K2O/ha.
                                  4. Lucrarile solului.

        Lucrarile solului au rolul sa sporeasca acumularea apei si a elementelor nutritive
 si sa contribuie la lupta impotriva buruienilor, bolilor si daunatorilor.
     Cand semanatul se face primavara, aratura se va realiza, de preferinta in prima     jumatate a toamnei, la adancimea de 22-25 cm; este de dorit ca, in cadrul rotatiei,     intr-un an sa se realizeze o aratura mai adanca, de 28-30 cm. Lucrarea de maruntire a bolovanilor, cu grapa cu discuri in agregat cu grapa cu colti, este bine sa se faca in a doua jumatate a toamnei. In acest caz, pregatirea patului germinativ in primavara se realizeaza in preajma semanatului, cu combinatorul sau cu agregatul de grape cu      colti, prevazut in spate cu bare metalice.
       Cand semanatul se face la sfarsitul verii sau inceputul toamnei, mai ales dupa premergatoare ce elibereaza terenul in preajma semanatului, este indicat ca pregatirea solului sa se faca cu grapa cu discuri. Pregatirea patului germinativ se va face cu grapa cu discuri, ultima lucrare realizandu-se in preajma semanatului in agregat cu  tavalugul.




                                             5. Samanta si semanatului

              Epoca de semanat. In cultura neirigata, semanatul se face in perioada imediata desprimavararii.In zonele de campie intervalul optim de semanat se inscrie intre 1-15 martie, iar in zonele colinare intre 5-25 martie.
        Pe suprafete cu posibilitati de irigare, semanatul este de dorit sa se faca la sfarsitul verii sau la inceputul toamnei. Calendaristic acest interval se inscrie in perioada 25 august-5 septembrie in zonele de campie si intre 15-25 august in zonele colinare.
      Adancimea optima de semanat este la 1,5-2 cm, cand semanatul se face primavara si la 2-2,5cm, cand se insamanteaza la inceputul toamnei.Pentru punerea semintei in contact intim cu solul, aplicarea unei lucrari cu tavalugul inelar, imediat dupa semanat, este necesara mai ales cand semanatul se face la inceputul toamnei;aceasta lucrare este utila si cand semanatul se face la inceputul primaverii, mai ales in anii secetosi.
       Norma de samanta utila. In cultura pura, semanatul lucernei se face in randuri, la 12,5 cm, cu 20-22 kg/ha. Cand lucerna se seamana in amestec cu golomatul, se insamanteaza 17-18 kg/ha lucerna si 6-7 kg/ha golomat.

                         6. Lucrari de intretinere a culturii

            Combaterea buruienilor. In lupta integrata de combatere a buruienilor, un rol important il au masurile agrotehnice care se refera la alegerea plantei premergatoare  

    si la aplicarea corecta a lucrarilor solului.
    Combaterea buruienilor pe cale chimica este strict necesara. Cand lucerna se insamanteaza la inceputul primacerii in cultura para, buruienile monocotiledonate anuale se combat cu Diizocab, Eradicane sau Alirox 6-7 l/ha, acestea incorprrandu-se la 3-4 cm cu combinatorul. Cand, din anumite motive, nu s-au aplicat erbicidele mentionate, se pot folosi erbicide postemergente- Fusilade forte, Targa super, Gallant super 1-1,5 l/ha, cand lucerna se afla in faza de 2-3 lastari. In situatia in care lucerna se cultiva in amestec cu graminee perene, folosirea erbicidelor antigramineice nu este indicata. Eficienta remarcabila in combaterea buruienilor dicotiledonate, dar si a unor monocotiledonate, o are erbicidul Pivot care se aplica postemergent in faza de 3-5 frunze trifoliate s, in doza de 0,5-0,75 l/ha.
      Buruienile din lucernierile vechi se combat cu erbicidul Simadon 50 ( 6-7-kg/ha) care se aplica la desprimavarare inainte de pornirea plantelor in vegetatie, urmand a se face in timpul vegetatiei, cand buruienile dicotiledonate sunt in faza de 2-4 frunze, un tratament cu Pivot 0,5-0,75 l/ha. Lucerna poate fi data in consumul animalelor dupa 45 zile de la tratamentul cu Pivot.
          Combaterea bolilor si daunatorilor. Cand semanatul lucernei se face primavara,pentru prevenirea atacului daunatorilor din sol) Sitona, Agriotes) se executa tratamentul semintei cu produse pe baza de carbofuran, respectv Carbodan 35ST si Carbofuran 28 l/tona de samanta. Cand lucerniera se infiinteaza toamna, tratarea semintei nu mai e necesara, deoarece ciclul biologic al daunatorilor nu permite o hranire intensa in aceasta perioada.
        In cazul unui atac puternic a omizilor defoliatoare masa vegetativa se va recolta cat mai repede posibil.
             Irigarea. Consumul de apa al lucernei este cuprins intre 600 si 750 mm/an.   Pe parcursul perioadei de vegetatie, consumul mediu zilnic de apa este de 2,5-4 mm pentru coasele 1 si a doua, 4-6 mm pentru coasele a treia si a patra si 2-3 mm pentru coasa a cincea. Aceste date pledeaza pentru necesitatea irigarii lucernei in zonele cu posibilitati. In principiu, in primele zile dupa recoltarea plantelor nu se iriga, existand o perioada critica pentru aer; aplicarea udarilor va incepe la 7-8 zile dupa recoltare.

                             7. Recoltarea

           Modul de recoltare a plantelor conditioneaza nivelul productiei, calitatea furajului si perenitatea lucernariei.
             In anul 1 de vegetatie, toate coasele vor fi recoltate in intervalul cuprins intre inceputul si mijlocul fazei de inflorire a plantelor.In anii urmatori de vegetatie, lucerna se recolteaza pe parcursul fazei de imbobocire, cu exceptia coasei a doua sau a treia, care se recolteaza cand 25-30% din plante au inflorit, in scopul refacerii rezervei de zaharuri din radacini. In toate situatiile, ultima coasa este bine sa se recolteze in apropierea punctului termic de zero grade( in prima decada a lunii octombrie) , pentru favorizarea acumularii zaharurilor din radacini.



Un comentariu: